حال و هوای شعر و شاعری در خانهموزه نیما یوشیج
خانهموزه نیما یوشیج تهران یكی از جدیدترین خانه موزههای تهران است.
خانه نیمایوشیج در تهران در محله دزاشیب واقع شده كه هنوز بافت سنتی خود را از دست نداده است.
خانه یوشیج در تهران خانهای است كه توسط نیما و همسرش ساخته شده است. به گفته فرزند نیما هزینه ساخت این خانه از وامی كه مادرش گرفته بود تأمین شده است. خانه ظاهراً در اواخر دوره پهلوی اول ساخته شده كه محله دزاشیب در حال شكلگیری بوده است.
بر روی تابلوی ورودی، تاریخ ساخت خانه ۱۳۲۸ شمسی ذكر شده است. این خانه در زمینی به وسعت ۶۸۰ متر مربع ساخته شده كه ۱۶۰ متر مربع آن به ساختمان بنا اختصاص دارد. سبك معماری خانه نیما مشابه تمام خانههای دزاشیب در آن دوران است. ایوانی با هشت ستون آبی رنگ و سقفی شیروانی در نمای خانه خودنمایی میكنند. این بنای آجری دارای ۴ اتاق مرتبط با هم و اتاق مجزایی است كه ظاهراً اتاق نیما بوده است. در حیاط خانه یك حوض مستطیل شكل و چندین درخت كهنسال وجود دارد.
نیما یوشیج تخلص شاعری است كه با ذكاوت و شجاعت خود تحولی در دنیای شعر نوین ایرانی ایجاد كرد. نام اصلی نیما یوشیج “علی نوری” بوده كه در برخی منابع “علی اسفندیاری” نیز ذكر شده است. او در سال ۱۲۷۶ شمسی در روستای یوش مازندران به دنیا آمد. ابراهیم نوری و طوبی فتاح والدین نیما بودند و نیما فرزند ارشد خانواده بود. نیما یوشیج در سن ۱۲ سالگی به همراه خانواده برای زندگی به تهران آمد.
شعر افسانه كه معروفترین شعر نیما یوشیج است در سال ۱۳۰۱ سروده شد. نیما این شعر را به معلم خود نظام وفا تقدیم كرد. شعر افسانه نقطه شروع تحولات شعر نوین ایران است. نیما یوشیج با به هم ریختن آگاهانه و هنرمندانه ساختار شعر فارسی، مسیر تازهای در این عرصه ایجاد كرد.
نیما یوشیج در ۱۳ دی ماه سال ۱۳۳۸ در سن ۶۲ سالگی بر اثر ذات الریه در تهران چشم از جهان فرو بست.
قبر نیما یوشیج در حیاط خانه اش در روستای یوش در استان مازندران قرار دارد.
كاری از فضای مجازی رادیو تهران
رادیو تهران را روی موج اف.ام ردیف ۹۴ مگاهرتز و ای.ام ردیف ۱۳۳۲ كیلوهرتز بشنوید.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است