گشت و گذار طهرونی شنبه و چهارشنبه از ساعت ۱۴:۰۰ به مدت حدود ۴ دقیقه

رادیو تهران

گشت و گذار طهروني

Error loading player: No playable sources found

درباره تأسیس دانشگاه تهران بیشتر بدانیم

به مناسبت ۱۶ آذر روز دانشجو، بیننده این ویدئو كه درباره تاریخچه تأسیس دانشگاه تهران و شهادت سه تن از دانشجویان دانشگاه تهران (مصطفی بزرگ‌نیا و احمد قندچی و مهدی شریعت‌رضوی) در ۱۶آذر سال ۱۳۳۲ است، باشید.

دانشگاه تهران، از معتبرترین مراكز آموزشی و وابسته به آموزش عالی ایران است و از آن با تعابیر دانشگاه مادر و نماد آموزش عالی یاد می‌شود.
برخی تأسیس دانشگاه تهران در سال ۱۳۱۳ ه.ش را در راستای توسعه آموزش عالی در كشور مطرح كرده و دانشگاه تهران را اولین نهاد آموزش عالی در ایران برشمرده‌اند.
اندیشه ایجاد مركزی برای آموزش عالی در ایران و به تعبیر دیگر دانشگاه، نخستین بار با تاسیس دارالفنون در سال ۱۲۳۰ ه. ش. با رشته‌های مهندسی، داروسازی، طب و جراحی، توپخانه، پیاده نظام، سواره‌نظام و معدن شناسی به همت میرزا تقی‌خان امیركبیر عملی گردید. دارالفنون گرچه توسعه نیافت اما تجربه مغتنمی پیش روی كسانی كه در آرزوی آشنایی ایرانیان با دانش‌های جدید و پیشرفت‌های اروپائیان در صنعت، اقتصاد، سیاست و… بوده‌اند، قرار داد. با عطف به این تجربه در سال ۱۳۰۷ ه. ش دكتر محمود حسابی پیشنهاد راه اندازی مركز جامع علمی را با وزیر وقت فرهنگ (معارف)، دكتر علی اصغر حكمت، در میان نهاد.
در بهمن‌ماه سال ۱۳۱۲ شمسی، جلسه هیأت دولت وقت در زمینه آبادی تهران تشكیل شد.
در این میان مرحوم علی اصغر حكمت، كفیل وزارت معارف، بی آنكه پیشرفتهای پایتخت را نادیده انگارد با لحنی محتاطانه چنین گفت: «البته كه در آبادی و عظمت پایتخت شكی نیست» ولی تنها نقص آشكار آن اینست كه «انیورسته» ندارد و حیف است كه در این شهر نوین از این حیث از دیگر بلاد بزرگ عالم، واپس ماند». این سخنان ارزشمند تاثیر خود را برجای نهاد و بی درنگ مقبول همگان افتاد. از این رو آنان با تخصیص بودجه اولیه‌ای به میزان ۲۵۰,۰۰۰ تومان به وزارت معارف اجازه دادند تا زمین مناسبی برای تاسیس دانشگاه بیابد و ساختمان آن‌را در اسرع وقت پدید آورد. علی اصغر حكمت بی‌درنگ دست به كار شد و جستجو برای مكان‌یابی مناسب دانشگاه را با كمك و مشاوره آندره گدار، معمار چیره‌دست فرانسوی كه در آن روزگار به عنوان مهندس در خدمت وزارت معارف بود آغاز كرد. آنان پس از جستجوی بسیار در میان ابنیه، باغ‌ها و زمین‌های فراوان آن روز اطراف تهران باغ جلالیه را برای احداث دانشگاه برگزیدند.
باغ جلالیه در شمال تهران آن روز ما بین قریه امیرآباد و خندق شمالی تهران قرار داشت. این باغ زیبا كه پوشیده از درختان كهنسال مثمر و غیر مثمر بود، در حدود ۱۳۰۰ در واپسین سال‌های حكومت ناصرالدین‌شاه قاجار به فرمان شاهزاده‌ای به نام جلال الدوله بنا یافته و در آن روز در مالكیت تاجری ترك به نام حاج رحیم آقای اتحادیه تبریزی بود. به هر حال باغ جلالیه از قرار متری ۵ ریال و جمعاً به مبلغ ۱۰۰,۰۰۰ (صد هزار) تومان از این تاجر خریداری شد و موسیو گدار به‌سرعت مأمور تعیین حدود، نرده‌گذاری، طراحی و اجرای عملیات ساختمانی در آن شد. در همین حال پانزدهم بهمن‌ماه ۱۳۱۳ لوح یادبود تأسیس دانشگاه با حضور مقامات دولتی در محلی كه اكنون پلكان جنوبی دانشكده پزشكی است در دل خاك به امانت گذاشته شد.
و امروز دانشگاه تهران در میان مؤسسات و سازمان‌های وابسته به آموزش عالی كشور از هر حیث جایگاه رفعی دارد.

كاری از فضای مجازی رادیو تهران

رادیو تهران را روی موج اف.ام ردیف ۹۴ مگاهرتز و ای.ام ردیف ۱۳۳۲ كیلوهرتز بشنوید.

*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است

۱۴۰۲/۰۹/۱۵
|
۱۳:۵۸
دسترسی سریع
گشت و گذار طهرونی