معاون معماری و شهرسازی شهرداری تهران با اشاره به خطر نشست زمین در شهر تهران و تبعات حاصل از آن برای شهروندان گفت: احداث چاه جذبی برای هدایت آب باران به زمین برای ساختمان ها الزامی است .
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، فرونشست های زمین در داخل و اطراف شهر تهران و در حال حاضر فرونشست در مناطق 17، 18و 10 شهر در حال تبدیل شدن به بحرانی است كه اگر از آن جلوگیری نشود به فاجعه ای در شهر منجر خواهد شد در همین راستا برنامه پارك شهر 5 اسفند با عبدالرضا گلپایگانی معاون معماری و شهرسازی شهرداری تهران گفتگو كرد.
عبدالرضا گلپایگانی ضمن تبریك روز مهندس گفت: امیدوارم امور كشور بر اساسا اندازه و حساب و كتاب و حكمت پیش برود. از سه سال پیش كاری تحقیقاتی با استفاده از نرم افزارهای تفسیر اتفاقات روی زمین در شهرداری تهران آغاز شده است. بر اساس آمار این نرم افزارها، فرونشست در جنوب غرب تهران در حال افزایش است. این فرونشست از 2سانتی متر تا 30 سانتی متر در سال متغیر است. مركز فن آوری شهرداری تهران با ستاد بحران و معاونت های مختلف جلساتی برگزار و تقسیم كار انجام شد. ولی متاسفانه در قوانین و مقررات، مسئولیت شفاف در حوزه های مختلف مشخص نیست. اگرچه ما معطل این قضیه نمانده ایم .این معضل در شهرداری تهران به جد پیگیری می شود.
معاون معماری و شهرسازی شهرداری تهران تاكید كرد: در ساختمان سازی باید آب باران از آب فاضلاب جدا شود. آب باران باید از طریق چاه جذبی به زمین بازگردد و آب فاضلاب هم باید به شبكه فاضلاب هدایت شود. به مهندسان ناظر هم بر این امر تاكید شده و آنها این مورد را رعایت می كنند اما مالكان و سازندگان هم باید این نكته مهم را مد نظر قرار دهند. بیشتر معابر تهران كه 20 درصد مساخت شهر را در بر می گیرد عمدتا آسفالت است و امكان نفوذ آب باران به زمین ممكن نیست. از طرفی آب ساختمان ها هم اگر از حیاط و پشت بام وارد كانال فاضلاب شود هیچ نتیجه ای جز پوك شدن زمین را در پی ندارد. در حالیكه آب باران باید سفره های زیرزمینی تهران را غنی كند از غنی شدن سفره های زیرسطحی آبرفت تهران می توان از كاهش فرونشست مطلع شد.
وی با اشاره به مسئولیت سازمان پیشگیری و مدیریت بحران در پیگیری این مشكل اظهار داشت: چندی پیش نامه ای به مركز مطالعات شهرداری تهران مبنی بر دریافت دلایل فرونشست ارسال شد. انگاره های مختلفی وجود دارد. وقتی فاضلاب تهران در چاه های جذبی دفع می شد بخشی از آن به زمین بر می گشت از وقتی شبكه فاضلاب در تهران ایجاد شد برگشت آب به سفره های زیرزمینی اتفاق نمی افتد. موزاییك و آسفالت خیابان ها و پیاده روها از جذب آب باران به زمین جلوگیری می كنند. شبكه جمع آوری آب باران كه شبكه ای ضروری هم هست مانع از جذب آب باران به زمین می شود. هدایت آب باران ساختمان ها به فاضلاب و جلوگیری از هدایت آن به چاه جذبی روند پوكی زمین را افزایش می دهد. خشكسالی 20 سال اخیر و ساخت و سازهایی كه در بالادست به عنوان مثال در شهر قدس و اسلامشهر صورت گرفته و بهره برداری از سفره های آب زیرزمینی مجموعه ای از عوامل را به وجود می آورد كه مانع از جذب آب به زمین می شود.
گلپایگانی افزود: زمین مثل اسفنج است وقتی آب نداشته باشد حجم آن كم می شود . كاهش حجم باعث فرونشست می شود. در تجارب بین الملل اتفاقات وحشتناكی در فرونشست رخ داده است. وقتی سالانه حداقل 2,5 سانتیمتر نشست در مناطق داخل شهری اتفاق می افتد فوندانسیون ساختمان، لوله های گاز و فاضلاب دچار آسیب دیدگی می شود و خسارت سنگینی را به همراه خواهد داشت.
وی در پایان این گفتگوی رادیویی با تاكید بر اینكه نباید مردم را بیهوده نگران كرد اظهار داشت: شهرداری تهران تمام تلاش خود را انجام می دهد از دیگر دستگاه ها هم كمك می خواهیم تا بتوانیم با این معضل روبرو شده آن را كاهش داده و متوقف كنیم. مردم تخلفات ساختمانی را به 137 اطلاع دهند. در ساختمان هایی هم كه چاه آب و فاضلاب از هم تفكیك نبود حتما به سامانه 137 اطلاع دهند تا بتوانیم بهتر با این پدیده مقابله كنیم.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه های اجتماعی با شناسه Tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.