رییس سازمان اسناد و كتابخانهی ملی ایران، به مناسبت فرارسیدن هفدهم اردیبهشت " روز ملی اسناد"، مواردی را در ارتباط با نحوهی نگهداری اسنادی در اختیار این سازمان و چگونگی دسترسی اشخاص به آنها را برای مخاطبان رادیو تهران بازگو كرد.
دكتر اشرف بروجردی، در گفتگو با تهران من گفت: این سازمان امسال 50 ساله شد. اسناد موجود در این سازمان هم شامل اسناد مكتوب و هم به صورت اسناد دیداری و شنیداری است كه هر دوی آنها میتواند به نام اسناد تلقی شود. با این وجود اسناد مكتوب توجه بیشتری را در این مركز به خود دارد و شامل مجموعهی اسنادی تاریخی و دولتی است كه در آرشیو ملی این سازمان از آنها نگهداری میشود.
وی افزود: اسناد دولتی مربوط به دستگاههای دولتی است كه هر كدام بر اساس وظایفشان تولیداتی را دارند و موارد تولیدی را برای استفادهی بیشتر و بهرهوری در اختیار دیگران قرار میدهند.
این كارشناس فرهنگی اظهار داشت: مركز اسناد ملی ایران كه 50 سالگیش را در سال جاری پشت سر میگذارد توانسته است در طول این مدت شرایط نگهداری از اسناد را در حد استاندارد انجام داده و مسئولان این مركز از بسیاری جهات نظیر حراست، دما و تهویه این اسناد را محافظت میكنند.
وی با تاكید بر این مساله كه این اسناد را باید به حافظهی ملی مردم منتقل كرد بیان داشت: حافظهی ملی ایرانیان از طریق اسنادی تاریخی شكل میگیرد كه ما آنها را از طریق دیجیتال در اختیارشان میگذاریم. حفظ و نگهداری آنها در اذهان مردم كمك میكند كه این اسناد همیشه در كشور به یادگار بماند و آیندگان بتوانند از آنها بهرهمند شوند.
این استاد دانشگاه در ارتباط با طبقهبندی اسناد گفت: هر نوع سندی در این سازمان مهم تلقی میشود و بخشی از تاریخ و حقایق و نیازهای جامعهی ماست كه باید به آن اشراف داشته باشیم. با این نگاه میتوان دریچهای را به سوی حقیقت باز كرد و اسناد میتوانند تاریخ این سرزمین را برای همه علیالخصوص جوانانی كه میخواهند هویت خود را ریشه یابی و بازشناسی كنند و گذشتهی سرزمینشان را بشناسند هویدا میسازد.
وی خاطرنشان ساخت: البته ما در این مركز فرهنگی نمیتوانیم این اسناد را در دسترس همگان قرار دهیم. این اسناد سطح دسترسی دارد. بخشی از آن در اختیار عامه مردم است و بخشی دیگر در اختیار اصحاب تحقیق و پژوهش جامعه قرار میگیرد. بخشی هم در اختیار مقاماتی است كه لازم است از این اسناد مطلع باشند تا در مواقع خاص بتوانند از آنها استفاده كنند.
دكتر بروجردی افزود: پیش از این برای دسترسی به اسنادی كه میتوان در اختیار عوام قرار داد، متقاضیان را به ساختمان آرشیو ارجاع میدادیم. آنان اگر دیدن اسنادی را طلب میكردند ابتدا باید درخواستی را در ساختمان آرشیو ملی به این مركز تحویل میدادند. این درخواستها به صورت پروندهبندی شده و هر پرونده در 150 برگ سند به این افراد ارائه میشد تا پرونده ها را در همان مركز رویت كرده و سند مورد نظرشان را انتخاب كنند و پس از آن سند به صورت دیجیتال در اختیار آنان قرار میگرفت.
وی گفت: پس از جریان كرونا وقتی دیدیم نمیتوانیم این خدماترسانی را به عامهی مردم داشتیه باشیم به این نتیجه رسیدیم تمامی این اسناد را كه شامل تصاویر، اوراق و كتابهای مختلف، مقالات علمی، كتاب كودك و مجلات بود روی فضای مجازی بارگذاری كنیم تا همه بتوانند كاملا به صورت رایگان به اسناد دسترسی داشته باشند.
عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی اظهار داشت: پیش از این مردم باید برای دسترسی به اسناد بخش اول، مدارك فوق لیسانس و یا مدرك دكترا میداشتند تا بتوانند كارت این كتابخانه را دریافت كنند اما در حال حاضر همه میتوانند در سایت كتابخانهی اسناد ملی وارد شده و با وارد كردن كد ملی شمارهای دریافت كرده و با آن شماره در سایت ثبت نام كنند و به مطالب دلخواهشان دسترسی داشته باشند كه قابل مشاهده برای عموم باشد.
وی در ادامه از مردم خواست اگر اسناد مهمی دارند میتوانند به این سازرمان مراجعه كرده و آنها را در شرایط استاندارد نگهداری كنند. عده ای از مردم اسنادی دارند كه میخواهند به عنوان میراث خود در شرایط خوب و قابل اعتمادی نگهداری شود. ما این اسناد را قبول كرده و در بهترین شرایط از آنها محافظت میكنیم. عدهای هم هستند كه اسنادی در اختیارشان است كه تمایل به فروش آن دارند. این سازمان اسناد را خریدار است. كسانی هم هستند كه میخواهند نام نیكشان در كشور باقی بماند اسنادی را به كتابخانهی ملی هدیه میكنند و ما در معرض دید مردم قرار میدهیم.
رییس سازمان اسناد و كتابخانهی ملی به تمامی افرادی كه اسناد گرانقدری در اختیارشان است و حتی میخواهند اسناد را با مالكیت خودشان محافظت كنند توصیه كرد برای نگهداری از آنان در شرایط استاندارد، اسناد را به این سازمان بسپارند تا ما به عنوان امانت از آن نگهداری كنیم. هر وقت هم كه مایلند میتوانند اسنادشان را از این سازمان دریافت كنند.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه های اجتماعی با شناسه Tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
#تهران 360
#تهران360
#تهران_360
#tehran360
#tehran_360
#tehraan360
#tehraan_360